Motor

Tijdens de rijlessen rijd je op één van onze Yamaha XJ6 motoren. Deze motoren zijn voorzien van ABS en staan bekend om hun wendbaarheid en bedieningsgemak. De ideale lesmotor, wat ons betreft!

Als motorrijder ben je kwetsbaar. Daarom is het gebruik van een pak, helm en laarzen verplicht tijdens de lessen! Je kunt je eigen spullen gebruiken, maar je kunt ook bij ons een motorpak, een helm en motorlaarzen lenen.

De lessen starten altijd vanaf onze locatie aan de Oude Rijksweg 502c te Rouveen (vlakbij De Lichtmis, achter de ambulancepost).

In het eerste deel van de opleiding ga je aan de slag met de bediening van de motor. Tijdens deze fase leer je de bijzondere verrichtingen die nodig zijn voor het AVB (Algemene Voertuig Beheersing) examen. Als je dit examen hebt gehaald, ga je verder met het onderdeel verkeersdeelname. Dit sluit je af met het AVD examen (Algemene VerkeersDeelname).

Inmiddels is het mogelijk om vanaf 21 jaar te lessen en af te rijden op een A onbeperkt (zware) motor. Na slagen krijg je dan op je rijbewijs de aantekening Code 80. Dit houdt in dat je vanaf dat moment mag rijden op een driewielig motorrijtuig van de zware categorie (A). Echter, je krijgt hier je A1 en A2 rijbewijs bij. Dit betekent dat je ook vanaf dat moment mag rijden op een A2 motor. Na twee jaar kun je dit rijbewijs omruilen voor een normaal A onbeperkt rijbewijs zónder deze aantekening. Dat betekent dat je zonder een extra examen vervolgens op een zware (tweewielige) motor mag rijden.

Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor een proefles. Tijdens deze proefles krijg je alle gelegenheid om te ontdekken of motorrijden iets voor je is. Ook leuk om cadeau te geven!

afbeelding van de motoren

Je kan ook altijd nog kiezen voor onderstaand traject:

Op dit moment moet je minimaal 24 jaar zijn om in één keer klaar te zijn met je rijbewijs A (onbeperkt motorrijbewijs).

Wil je eerder motorrijden, dan kun je vanaf je 18e kiezen om een A1 rijbewijs te halen. Je mag dan op motoren rijden van 125cc (vermogen max 11kW). Hiervoor moet je een theorie-, AVB- en AVD examen afleggen.

Ben je minimaal 20 jaar, dan kun je kiezen voor een A2 rijbewijs*. Je mag dan op motoren rijden van 250cc (vermogen max 35kW).

Heb je al twee jaar je A1 rijbewijs, dan hoef je maar één praktijkexamen te doen. Dit is een gecombineerd examen, waarbij zowel de voertuigbeheersing als de verkeersdeelname wordt getoetst.

Heb je nog geen, of minder dan twee jaar een A1 rijbewijs, dan moet je een theorie-, AVB- en een AVD examen doen.

Ben je minimaal 22 jaar en heb je minimaal 2 jaar een A2 rijbewijs, dan kun je kiezen om verder te gaan voor een A rijbewijs. Je hebt dan geen beperkingen meer qua vermogen. Hiervoor hoef je maar één praktijkexamen te doen. Dit is een gecombineerd examen, waarbij zowel de voertuigbeheersing als de verkeersdeelname wordt getoetst.