Theorie

Voordat je praktijkexamen kunt doen voor de auto, bromfiets, motor of trekker, moet je eerst slagen voor je theorie-examen. Wij helpen je hier graag bij!

Welke opties heb je bij het leren van je theorie?

Je ontvangt van ons een inlogcode voor de online theorie-opleiding iTheorie. Op deze manier kun je online je hele theorie-opleiding in je eigen tijd doen. Leer je liever van papier? Dan kun je gratis een theorieboek lenen.
Bij de autotheorie heb je ook de mogelijkheid om aanvullend losse theorielessen te volgen. De theorielessen zijn iedere maandagavond van 19:00 tot 20:30, voor slechts € 10,- per keer. Vooraf opgeven is hierbij niet nodig. Om tijdens deze avond een oefenexamen te kunnen maken heb je wel een smartphone nodig. We hebben er vaak ook wel 1 of 2 te leen voor als het niet werkt.
Heb je bij een andere categorie dan de auto hulp nodig bij het leren? Neem dan gerust contact op. We denken graag met je mee.

Waar worden de lessen gegeven?

Alle theorielessen worden gegeven op onze locatie aan de Oude Rijksweg 502c te Rouveen (vlakbij de Lichtmis, achter de ambulancepost).

Hoe kom je aan een theorie-examen?

Je kan zelf je examen regelen via www.cbr.nl. Let op, ga je googlen, dan staat de site van het CBR niet bovenaan de lijst! Er zijn meerdere sites die zich bezig houden met het regelen van een theorie-examen, maar dit zijn sites van tussenpersonen. Via de site van het CBR gaat het regelen makkelijker, sneller, en het is stukken goedkoper. Check dus altijd of je wel via de juiste site reserveert! Op de site van het CBR moet je inloggen met je Digid. Heb je geen Digid? Vraag deze dan hier aan.

Heb je een datum geprikt, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden! Het theorie-examen wordt vaak onderschat, er zakken veel mensen door een slechte voorbereiding.

Wanneer begin je met je theorie?

Voordat je lessen kunt nemen op de bromfiets, moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie. Dit geldt ook voor de motor, als je nog geen autorijbewijs hebt, of als je voor je motor gaat met code 80

Als je er ook bij de andere categorieën voor zorgt dat je je theorie hebt gehaald voordat je start met de praktijklessen, weet je zeker dat je geen vertraging oploopt tijdens je praktijkopleiding. Het wil namelijk wel eens gebeuren dat het behalen van je theorie meer tijd in beslag neemt dan verwacht. Wel horen we vaak dat leerlingen het makkelijker vinden met de theorie aan de slag te gaan als ze al praktijklessen aan het volgen zijn. Ons advies is: zorg er in ieder geval voor dat je zodra je begint met de praktijk, op zijn minst een theorie-examen gepland hebt staan, of geef je meteen op voor een dagcursus.

Verlengd examen of individueel examen nodig?

Naast het standaard theorie-examen is het ook mogelijk om te kiezen voor een verlengd examen of een individueel examen. Heb je moeite met lezen, erg last van faalangst/examenstress of moeite met concentreren, dan kan dit een reden zijn om te kiezen voor een verlengd examen of een individueel examen. We zetten de verschillen even op een rijtje:

Gewoon theorie-examen

 • Vragen worden niet voorgelezen, examen is zonder geluid
 • Geen extra tijd

Verlengd theorie-examen

 • Examen wordt afgenomen in dezelfde ruimte als het gewone theorie-examen
 • Vragen (van verkeersregels en verkeersinzicht) worden voorgelezen, je leent hiervoor een koptelefoon van het CBR. Let op, de vragen van gevaarherkenning worden nooit voorgelezen omdat deze vraagstelling altijd hetzelfde is.
 • Je krijgt extra tijd (bijna twee keer zoveel) voor het tweede deel van het examen, de tijd voor het eerste deel (gevaarherkenning) blijft hetzelfde.
 • Extra kosten bovenop het gewone theorie-examen: € 10,30 (Heb je een dyslexieverklaring, dan kun je deze extra kosten achteraf terugvragen. Neem hiervoor contact op met het CBR.)

Individueel theorie-examen

 • Examen wordt afgenomen in een aparte ruimte, zonder andere cursisten.
 • Vragen (van verkeersregels en verkeersinzicht) worden voorgelezen door een medewerker van het CBR. Let op, de vragen van gevaarherkenning worden nooit voorgelezen omdat deze vraagstelling altijd hetzelfde is.
 • Er is geen tijdslimiet voor het tweede deel van het examen, de tijd voor het eerste deel (gevaarherkenning) blijft hetzelfde.
 • Extra kosten bovenop het gewone theorie-examen: € 56,20
 • Examen moet aangevraagd worden via de rijschool

Neem gerust contact op voor meer informatie, of kijk op de site van het cbr