Trekker

Sinds 1 juli 2015 is het niet meer toegestaan om zonder een T-rijbewijs (trekkerrijbewijs) met een LBT (land- en bosbouwtrekker) of MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) op de openbare weg te rijden. Maar wie moet er nu een T-rijbewijs halen en wie niet? We benoemen even kort de verschillende situaties:

 • Rijbewijs B behaald vóór 1 juli 2015
  Iedereen die zijn rijbewijs voor de categorie B heeft behaald voor 1 juli 2015, krijgt bij de volgende verlenging of vervanging van zijn rijbewijs vanzelf het T-rijbewijs op zijn pas bijgeschreven. Tot die tijd mag je op een LBT of MMBS rijden met je rijbewijs voor categorie B.
 • Trekkercertificaat behaald vóór 1 juli 2015
  Iedereen die zijn trekkercertificaat voor 1 juli 2015 heeft behaald en voor die datum nog niet in het bezit was van rijbewijs B, heeft tot 1 juli 2016 de mogelijkheid gehad zijn trekkercertificaat om te ruilen voor een T-rijbewijs. Heb je dit niet gedaan voor 1 juli 2016, dan is je trekkercertificaat niet meer geldig en mag je niet meer op een LBT of MMBS rijden (op de openbare weg) totdat je je T-rijbewijs hebt behaald.
 • Geen trekkercertificaat of rijbewijs B behaald vóór 1 juli 2015
  Heb je én geen trekkercertificaat, én je rijbewijs voor de categorie B niet behaald voor 1 juli 2015, dan mag je alleen op een LBT of MMBS (op de openbare weg) rijden nadat je je T-rijbewijs hebt behaald.

Ook voor het behalen van je T-rijbewijs kun je bij ons terecht. Tijdens de lessen rijd je in een Massey Ferguson 6713  met hierachter een Alasco gronddumper. De lessen starten vanaf onze locatie aan de Oude Rijksweg 502c te Rouveen (vlakbij De Lichtmis, achter de ambulancepost). Het examen wordt afgenomen vanuit Staphorst.

Wij adviseren je om voor die tijd de benodigde theorie te behalen. Wij kunnen een code leveren voor een online theorieboek. (€55,-) Daarmee kan je de theorie leren en daarna heb je nog toegang tot een aantal oefenexamens. Het theorie examen kan je zelf regelen op op de site van het CBR optie 2. Als je een theorie examen regelt op die site kan je direct beginnen met de gezondheidsverklaring. Die is verplicht voor elk praktijkexamen bij het CBR

Tijdens het examen ga je zo’n 90 minuten met een examinator op pad. De examinator wil graag zien dat je:

 • veilig deelneemt aan het verkeer
 • de combinatie goed onder controle hebt
 • de verkeersregels correct toepast
 • besluitvaardig en sociaal rijdt
 • voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers

Tijdens de lessen wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Hoeveel lessen je nodig hebt zal vanzelfsprekend afhangen van hoeveel ervaring je reeds hebt met het besturen van een LBT. Het is belangrijk je te beseffen dat het examen voor je T-rijbewijs een stuk uitgebreider is dan het eerdere examen voor het trekkercertificaat.